Natuurgeneeskunde

 

Traditionele Europese Natuurgeneeskunde

Natuurgeneeskunde is de traditionele geneeskunde van onze Europese voorouders. De Griekse geneesheer en natuurfilosoof Hippokrates van Kos (460-377 voor Christus) wordt beschouwd als grondlegger van zowel de traditionele Europese natuurgeneeskunde als de moderne westerse reguliere geneeskunde. Na Hippokrates hebben andere Griekse natuurfilosofen zich op zijn werk gebaseerd en dit verder uitgewerkt. Hierna hebben diverse filosofen, medici en wetenschappers invloed gehad op de ontwikkeling van de natuurgeneeskunde en reguliere geneeskunde tot hun huidige vormen.

Vanuit de visie van de natuurgeneeskunde worden vrijwel alle ziekten (vooral chronische ziekten) veroorzaakt door een overmatige belasting van toxines in weefsels. De stapeling van toxines in weefsels heet dyscrasie. Het gaat dan om toxines die we binnenkrijgen via onze voeding, huid en luchtwegen en afvalstoffen die we tijdens de stofwisseling produceren. Wanneer cellen omgeven zijn door toxines kunnen zij niet meer goed communiceren met andere cellen, waardoor verstoringen in organen ontstaan die wij als ziekten ervaren.  Daarom is het reinigen door het uitscheiden van toxines altijd een onderdeel van iedere natuurgeneeskundige behandeling. En daarvoor wordt gebruik gemaakt van therapie met voeding, kruiden en specifieke supplementen.

Praktijk Natuurlijk Vitaal integreert de visie en behandelprincipes van de traditionele Europese natuurgeneeskunde met inzichten uit de moderne medische wetenschap en is gespecialiseerd in behandeling met:

  • Voeding
  • Supplementen
  • Fytotherapie

 

Voeding

“Je bent wat je eet”, wordt vaak gezegd. Maar eigenlijk bent je wat je goed verteert en opneemt. Daarom zijn een gezond voedingspatroon en een goede spijsvertering en darmflora het meest belangrijk om gezond te zijn. Dit is in basis belangrijker dan het gebruik van supplementen en kruiden.

Een goede graadmeter van de gezondheid is de ontlasting. Deze hoort dagelijks met weinig moeite als een worstvorm uitgescheiden te worden, niet te plakken aan de toiletpot en er hoort weinig toiletpapier nodig te zijn. Ontlasting mag geroken worden, maar hoort niet altijd vreselijk te stinken. Hieruit valt op te maken dat veel mensen geen gezonde spijsvertering hebben.

Vaak nuttigen we, zonder ons er bewust van te zijn, teveel voedingsmiddelen die ongezond zijn voor een mens. En veel mensen vinden het vaak makkelijker om een supplement in te nemen dan ons voedingspatroon te veranderen. Maar uit onderzoeken is inmiddels duidelijk geworden dat gezonde voeding effectiever werkt bij het verbeteren en behouden van een goede gezondheid dan  alleen supplementen innemen. Aanpassing van het voedingspatroon vergt dus kennis over gezonde voeding en motivatie om het voedingspatroon aan te passen.

Praktijk Natuurlijk Vitaal heeft als visie op voeding:

  • Samen op zoek naar haalbare aanpassingen in het voedingspatroon die passen bij de unieke behoefte van een persoon, want iedereen is anders.
  • Alle benodigde voedingsstoffen horen zoveel mogelijk uit onbewerkte voedingsmiddelen te komen.
  • Een balans tussen gezonde keuzes en genieten van lekker eten.
  • Ondersteunen van de darmflora en de vertering.
  • Op de eerste plaats altijd voedingsmiddelen inzetten als medicijn.

 

Supplementen

Voor behandeling van klachten en ziekten is het vaak nodig dat er specifieke vitamines, mineralen, probiotica en andere soorten geconcentreerde voedingsstoffen tijdelijk of langdurig gebruikt worden. Bij ziekte en gebruik van medicatie kunnen er gemakkelijk tekorten ontstaan door verschillende oorzaken. Dat kan bijvoorbeeld komen door een verminderde vertering of opname door de spijsvertering. Of door een verhoogde uitscheiding of door  verhoogd verbruik. Verhoogd verbruik wordt vaak veroorzaakt door stress, omdat in de stofwisseling stress altijd voorrang krijgt op groei en herstel.

Veel soorten medicijnen veroorzaken tekorten aan diverse vitamines, mineralen of lichaamseigen stoffen. Vaak is dat de oorzaak van de bijwerkingen van de medicijnen. Het is dan dus belangrijk om deze tekorten aan te vullen. Bij Natuurlijk Vitaal kunt u zich laten adviseren over gerichte suppletie om bijwerkingen van medicatie te voorkomen of te beperken.

 

Fytotherapie

Ziekte behandelen met planten
Fytotherapie betekent letterlijk behandeling met planten. Maar meestal wordt met fytotherapie bedoeld het behandelen van klachten en ziekten met geneeskrachtige kruiden.

De eerste medicijnen
Wilde dieren zijn zo verbonden met de natuur dat zij instinctief de benodigde geneeskrachtige planten opzoeken en eten. Waarschijnlijk zijn met die voorbeelden geneeskrachtige planten de eerste medicijnen voor de mensheid geworden. De daardoor ontwikkelde kennis uit ervaring is vervolgens van generatie op generatie overgedragen. Vooral in de afgelopen eeuwen is kennis van de werking van kruiden sterk uitgebreid door wetenschappelijk onderzoek.

Farmaceutische medicijnen
Ook veel moderne geneesmiddelen van de farmaceutische industrie komen uit planten. Het gaat dan meestal om krachtig werkende geïsoleerde of chemisch bewerkte stoffen uit planten met een specifieke en orgaangerichte werking. Maar er wordt ook veel gebruik gemaakt van synthetische stoffen die niet uit planten komen. Deze farmaceutische medicijnen moeten doorgaans voorzichtig gedoseerd worden, omdat anders teveel ongewenste bijwerkingen kunnen optreden.

Traditionele fytotherapie
Het uitgangspunt in de traditionele fytotherapie is dat er gebruik wordt gemaakt van mild werkende kruiden. Er wordt een extract van een deel van de plant of de gehele plant gemaakt, bijvoorbeeld een thee of tinctuur, waarbij alle inhoudsstoffen bewaard blijven. Hierdoor blijft de harmonieuze samenhang tussen onderling regulerende inhoudsstoffen behouden, waardoor doorgaans weinig tot geen bijwerkingen optreden. Dat een plant meerdere inhoudsstoffen heeft, maakt dat een plant ook altijd meerdere werkingen heeft. Als een plant toxische inhoudsstoffen bevat, wordt het middel zodanig verdund dat het veilig en toch effectief is.

Fytotherapie heeft de toekomst
Door een toegenomen interesse in de geneeskracht van planten en de continue zoektocht naar nieuwe medicijnen worden door nieuwe wetenschappelijke onderzoeken steeds meer geneeskrachtige stoffen in bekende en nieuwe planten ontdekt en wordt het gebruik van geneeskrachtige kruiden steeds betrouwbaarder. Hierdoor wordt wereldwijd de fytotherapie ook steeds meer in de reguliere geneeskunde toegepast.

Fytotherapie bij Natuurlijk Vitaal
Bij praktijk Natuurlijk Vitaal wordt fytotherapie meestal gebruikt met als doel om de uitscheiding van afvalstoffen te bevorderen of om belaste of verzwakte organen te ondersteunen en versterken, om daarmee het zelfgenezend vermogen (ook wel genoemd levenskracht of vitaliteit) te ondersteunen. Daarbij wordt altijd rekening gehouden met het gebruik van medicijnen, omdat kruiden de werking van een medicijn kunnen verminderen of versterken.